Ajalooline traditsioon: Paide ja Anna.

Suusõnaline traditsioon - Ajaloolised isikud - Mitmesugused isikud - Suurvürst Wladimir


Wladimir käinud Paides 1886. a. Siis istutanud ta tamme Paide Vallimäele. Tammel olnud enne aed ümber, nüüd on see lõhutud. Tamm on väga väike ja kidur, rahvas arvab, et vürstil olnud kuri käsi, sellepärast ei edenevat see, mis ta teinud.
EKLA, f 199, m 44, 101 (IV-D3) < Paide-Anna khk., Paide l. - Hilda Kõrge < Kristine Paija, 80 a. (1930)

Keiser Nikolai vend või onu, suurvürst Wladimir käinud Paides. Turuplatsil ja linnavalitsuses võetud vastu. Siis käidud (hobusega sõidetud) vene ja selle järel luteri kirikus. Turuplats olnud inimesi täis – nöörid olnud kahel pool teed selle vabakshoidmise pärast. Kõik tahtnud näha maapäälse jumala venda. Väätsa mõisa (Türi kihelk.) hobustega sõidutatud, sest need olnud ümbruskonnas kõige toredamad, olnud uhked mustad. Samuti olnud tõllad toredad. Kihutatud niisama siia-sinna.Väätsas olnud sel ajal mõisnik Baranoff või Seiler. Vallimäele läinud suurvürst jala – näidanud siin ennast rahvale. Istutanud tamme.
EKLA, f 199, m 44, 101 (IV-D3) < Paide-Anna khk., Kirila k., Uuepiibe t. - Hilda Kõrge < Aleksander Reinmann, 55 a. (1930)

NB! Materjalile laieneb autori-ja õiguskaitse, mistõttu enne nende linkimist või edasist kasutamist võtke ühendust aadressil haldjas@folklore.ee. Tsiteerides viidake väljaande aadressile!